AI9_17_2017_9_29_18_PM_OOTO_MI.jpg
The refurbished Studio for M9 and OneortheOther

The M9 Design Studio, an architecture firm in itself, created the space as a reflection of everything the two brands stand for.

The Studio : Before and After

Maximising the space and revealing its character, the attic was refurbished to inspire both the design studios, as well as let the clients experience their style of work.

The cement/IPS floor : Before and After

The hexagonal patters that you see are cement tiles from Bharat floorings and the rest of the grey part is regular IPS or cement floor. The levels of both these finishes are matched which gives it the seamless effect.

The colour synced illustrations, designed by Chithkala Ramesh

Every seemingly insignificant element that goes into the design process, be it proportions, measuring scales, helmets or ladders, or the illustrations are an exaggerated reflection of the impact they have.

The workspace

The illustrations are interactive depending on the place and situation, indicating and hinting to the quirky in-house activities

The plan of the studio

The attic provided a long workplace that was split into zones using cabinets and bookshelves.

The making of the roof

“Nothing in our office is pretending to be anything else – what we see is the way it is, the original material itself."

The mezzanine

Inserting a mezzanine beneath the rafters allowed for the upper level to become the perfect discussion space, or a model maker’s alcove depending on the immediate requirements.

Unique use of colours and graphics

The pattern on the floor of the studio is inspired OneortheOther’s new collection called Array.

AI9_17_2017_9_29_18_PM_OOTO_MI.jpg
Workspace 17 Oct 2017

OneortheOther’s new studio is a chic, modern interpretation of an attic space

OneortheOther, and its mother company M9 Design Studio, set out to co-create a collaborative workspace, studio, and gallery ensemble as a way to extend their brand and exhibit their craft. CQ talks to Jesal Pathak about the process that went into refurbishing the old, industrial, washed out attic into a personalized studio space.

OneortheOther, the minimalistic poster creators and a creative venture of the M9 Design Studio, recently turned a year old. As the brand itself grows, so does the need for a space to work, create and exhibit. The M9 Design Studio, an architecture firm in itself, created the space as a reflection of everything the two brands stand for. We spoke to OOTO earlier this year about their business itself

The refurbished Studio for M9 and OneortheOther

The M9 Design Studio, an architecture firm in itself, created the space as a reflection of everything the two brands stand for.

The Idea of the Studio

On a typical day, the workspace witnesses the making of cardboard and lego models, architecture drawings, graphics, animations, and the frolics of Lucky, the dog. The new studio was designed to hold all of these dynamic activities, along with a creative niche for collaborating artists, and a gallery for OneortheOther.

Located in the Industrial Suburb of Bangalore adjacent to the iconic Mysore Sandal Soap Factory, the previously unused attic in an old, renovated building, seemed like the perfect new project. Maximising the space and revealing its character, the attic was refurbished to inspire both the design studios, as well as let the clients experience their style of work. 

The Studio : Before and After

Maximising the space and revealing its character, the attic was refurbished to inspire both the design studios, as well as let the clients experience their style of work.

The attic provided a long workplace that was split into zones using cabinets and bookshelves. Inserting a mezzanine beneath the rafters allowed for the upper level to become the perfect discussion space, or a model maker’s alcove depending on the immediate requirements.

Keeping the Materials Raw

The previously renovated attic provided a two-level loft-like space featuring steel trusses and cement finished walls. This space was transformed using basic materials like regular pre-laminated boards, ash wood, exposed steel sections, cement tiles for floor and insulated puff panels for roof. All the materials used were exposed, and in their preliminary forms. As Jesal puts it, “Nothing in our office is pretending to be anything else – what we see is the way it is, the original material itself. Just the way we like it!” 

The cement/IPS floor : Before and After

The hexagonal patters that you see are cement tiles from Bharat floorings and the rest of the grey part is regular IPS or cement floor. The levels of both these finishes are matched which gives it the seamless effect.

  
The making of the roof

“Nothing in our office is pretending to be anything else – what we see is the way it is, the original material itself."

Illustrative add-ons

Jesal says, “We think that the use of colours and graphics in the space is very unique.” The colour synced illustrations, designed by Chithkala Ramesh, are interactive depending on the place and situation, indicating the quirky in-house activities. 

The colour synced illustrations, designed by Chithkala Ramesh

Every seemingly insignificant element that goes into the design process, be it proportions, measuring scales, helmets or ladders, or the illustrations are an exaggerated reflection of the impact they have.

Every seemingly insignificant element that goes into the design process, be it proportions, measuring scales, helmets or ladders, or the illustrations are an exaggerated reflection of the impact they have. 

The workspace

The illustrations are interactive depending on the place and situation, indicating and hinting to the quirky in-house activities

  
The mezzanine

Inserting a mezzanine beneath the rafters allowed for the upper level to become the perfect discussion space, or a model maker’s alcove depending on the immediate requirements.

A Collaborative Studio

The making of the studio, clearly justifies the spirit of collaboration, in terms of function and aesthetics. For instance, the pattern on the floor of the studio, inspired OneortheOther’s new collection called Array, and further went on become the facade of one of M9 Design Studio projects. The brand new studio is a successful attempt in taking this relationship and the symbiotic organization further.  

The plan of the studio

The attic provided a long workplace that was split into zones using cabinets and bookshelves.

  
Unique use of colours and graphics

The pattern on the floor of the studio is inspired OneortheOther’s new collection called Array.

To know more about how Nischal Abhaykumar and Jesal Pathak initiated OneortheOther, check out our talk with them at Colour Quotient
Keep up with their work on
oneortheother.in
Interested in their idea of architecture design? Check out M9Designs, their architecture venture.