AI11_26_2018_10_27_07_PM_1.jpg
Staircase or ice-cream table?

The two riser heights in the galleria have the dual function of providing access to the mezzanine level, and seating

Pastel pop

The cube-seating area has a pastel colour palette comprising of blue, yellow and pink.

Interactive installation

Rotating on a vertical axis, 100 cubes combine to form the Cream Affair logo. The other faces of these cubes are intended for customer testimonials

Get together

The mezzanine-level seating arrangement is casual, and colorful.

In focus

The colorful LED fixtures contrast brightly against the white ceiling.

Peek in, peek out

A glazed window brings in street views from a 3-feet height.

#Instafood

The bright tray tables are also excellent backgrounds for Instagram shots.

AI11_26_2018_10_27_07_PM_1.jpg
Showcase 30 Nov 2018

Cream Affair by Architecture_Interspace: come for the ice-cream, stay for the decor

Welcome to the age of the ice-cream renaissance! The industry is increasingly embracing trends that revolve around fresh, local ingredients for the ice-cream, as well as innovative décor and Instagram-worthy interiors for ice-cream parlors. A case in point is the first dessert studio in Puducherry, Cream Affair, by Architecture_Interspace.

The dessert studio is located in one of Puducherry’s popular tourist spots, in close proximity to the beach, in a French colonial town. The client envisioned a maintenance-free innovative, contemporary design for Cream Affair. However, the major design challenges was the expansion of space within the a small existing shell.

In focus

The colorful LED fixtures contrast brightly against the white ceiling.

Opening up spaces for interaction

At the heart of the design is the aspiration to bring the informal beach experience back into the dessert studio, and maximize the seating space. By introducing a mezzanine floor, the architects managed to almost double the space within the shell. From the original 10’x13’, the space was transformed into a whopping 20’x26’ of seating area. With a strong emphasis on creating spaces for interaction, the design incorporates a galleria leading up to the sitting area on the mezzanine level.

The galleria also features two riser heights – one to access the mezzanine level, the other for seating. Movable ice-cream trays in the galleria offer flexible seating arrangement and ample conversation opportunities for ice-cream lovers along the various seating levels. The production area, serving station and other facilities are neatly tucked below the mezzanine floor and galleria.

Besides enabling customers to interact with each other, the design also account for their interaction with the studio itself! An installation of one hundred cubes rotating on a vertical axis that combine to form Cream Affair`s logo on one side, also provide a blank canvas for customer testimonials on the other faces of the cubes.

The design is a reflection of Cream Affair’s menu, with bright, adventurous pastel ice-creamy colors such as blue, yellow, and pink, contrasting happily against the otherwise white background; perhaps a callback to the town the studio is set in – White town.

Before the ice-cream melts

The project was completed in just 10 days on site! This quick turnaround was achieved using a composite of steel and concrete. Steel members were fabricated off-site, thereby shortening the actual on-site construction time considerably. The mezzanine slab was done using a lightweight concreting technique, while the galleria steps are constructed with a ferro-cementing technique where concrete is applied over a layer of steel mesh.

Staircase or ice-cream table?

The two riser heights in the galleria have the dual function of providing access to the mezzanine level, and seating

Pastel pop

The cube-seating area has a pastel colour palette comprising of blue, yellow and pink.

Highlighting the space

The lighting design interferes minimally with the existing structure but brightens up the space to highlight the pops of pastel colors. “Lighting conduits contain electrical wires inside Unplasticized polyvinyl chloride (uPVC) pipes and are suspended from ceilings. The LED fixtures are connected to uPVC pipes using special reducers. And the bends in the electrical conduits are achieved using L-shaped specials,” mention the architects.

Interactive installation

Rotating on a vertical axis, 100 cubes combine to form the Cream Affair logo. The other faces of these cubes are intended for customer testimonials

Get together

The mezzanine-level seating arrangement is casual, and colorful.

Instagram-worthy pops of pastel

The design is a reflection of Cream Affair’s menu, with bright, adventurous pastel ice-creamy colors such as blue, yellow, and pink, contrasting happily against the otherwise white background; perhaps a callback to the town the studio is set in – White town. It transports visitors into an almost utopian childhood dream, a magical realm that makes the perfect, soothing backdrop for the delicious desserts on offer – as well as their pictures for Instagram!

Peek in, peek out

A glazed window brings in street views from a 3-feet height.

#Instafood

The bright tray tables are also excellent backgrounds for Instagram shots.

You can check out Cream Affair’s Facebook page here. Find out more about Architecture_Interspace’s work on their website here and on their Facebook page here.