AI1_11_2019_11_54_12_AM_COVER_02_CM_resized_01.jpg
THE CLAYMEN GALLERY AND STORE

The Claymen Gallery and store, at Dhan Mill in New Delhi, is an expansive and flowing space that retains the perfect degree of unfinished charm alongside a sense of impeccable taste and curation.

A GALLERY AND WORKSPACE

The structure also accommodates Aman’s design studios Infomen and Infonauts. It is a workspace with computers and desks and is separated by a curtain.

THE CONCEPT, VISION & SPACE

Aman Khanna desired a no-frills, airy and see-through gallery. One where the user feels the depth of the space and walks around with ease. The gallery spans end-to-end, the user, standing at one end of the structure can comprehend the nether-end sans obstruction.

L – THE UNFINISHED SHED OR SHELL. R – THE FINISHED SHOWROOM

The walls are finished with distemper with no intent to level their surface or camouflage anything. The floor too is bare, levelled with just cement. The windows are left untouched, lighting up the gallery with ample natural light.

MINIMAL INTERVENTIONS

Much of the furniture and wares are reused from previous exhibitions and from his hostel during his days as a student. The display is set up mostly against the walls and some on tables with ample circulation space. They are movable and flexible.

UNHURRIED CALM

The openness endows an unhurried calmness to let the user be, to let them breathe, to pause. Almost like the concept of the Claymen themselves who are essentially emotions that one experience in between moments that have been captured and recreated.

AI1_11_2019_11_54_12_AM_COVER_02_CM_resized_01.jpg
Showcase 04 Jan 2019

Make yourself home at the Claymens’ New Delhi residence at Dhan Mill

The Claymens’ home, like the Claymen themselves, is a simple affair. But don’t mistake simple for boring or lacklustre. The Claymen Gallery and store, at Dhan Mill in New Delhi, is an expansive and flowing space that retains the perfect degree of unfinished charm alongside a sense of impeccable taste and curation.

If you have met Aman Khanna’s Claymen, you would know that the clay figurines are simple creatures. They are built to emote, communicate and represent a specific title, a word, a phrase or a state that the figurine depicts. And that’s all that they are about; visually articulating the title or the thought that is assigned to them. There are no layers, no complexities. Just one thought and an expression that they hold. So while devising a gallery for the Claymen, Aman Khanna was assertive that he wanted a ‘no-frills’ space that was simple and open-ended. He desired an airy and see-through vibe for the gallery. One where the user feels the depth of the space and walks around with ease.

THE CLAYMEN GALLERY AND STORE

The Claymen Gallery and store, at Dhan Mill in New Delhi, is an expansive and flowing space that retains the perfect degree of unfinished charm alongside a sense of impeccable taste and curation.

A GALLERY AND WORKSPACE

The structure also accommodates Aman’s design studios Infomen and Infonauts. It is a workspace with computers and desks and is separated by a curtain.

“While devising a gallery for the Claymen, Aman Khanna was assertive that he wanted a ‘no-frills’ space that was simple and open-ended.”

Unfinished charm alongside impeccable taste

Aman zeroed-in on an empty shell with a high ceiling, large entrances and expansive windows. The structure is brick structure with corrugated sheets on steel roofs. He worked alongside architect Saurabh Dakshini of Studio Organon to create a layout and for structural interventions. They drafted a plan that divided the floor into a display area, kitchen, toilets and backend area.

The gallery spans end-to-end, the user, standing at one end of the structure can comprehend the nether-end sans obstruction. The walls are finished with distemper with no intent to level their surface or camouflage anything. The floor too is bare, levelled with just cement. The windows are left untouched, lighting up the gallery with ample natural light. The space is white, with abundant light underlined by wood and some greys. The structure also accommodates Aman’s design studios Infomen and Infonauts. It is a workspace with computers and desks and is separated by a curtain. A service entrance at the back caters to couriers and internal staff whereas the main entrance is intended for visitors.

THE CONCEPT, VISION & SPACE

Aman Khanna desired a no-frills, airy and see-through gallery. One where the user feels the depth of the space and walks around with ease. The gallery spans end-to-end, the user, standing at one end of the structure can comprehend the nether-end sans obstruction.

“The openness endows an unhurried calmness to let the user be, to let them breathe, to pause.”

Much of the furniture and wares are reused from previous exhibitions and from his hostel during his days as a student. The display, made from reclaimed wood, is set up mostly against the walls and some on tables with ample circulation space. The displays are movable as Aman likes things that he can move around and recreate intermittently.

L – THE UNFINISHED SHED OR SHELL. R – THE FINISHED SHOWROOM

The walls are finished with distemper with no intent to level their surface or camouflage anything. The floor too is bare, levelled with just cement. The windows are left untouched, lighting up the gallery with ample natural light.

MINIMAL INTERVENTIONS

Much of the furniture and wares are reused from previous exhibitions and from his hostel during his days as a student. The display is set up mostly against the walls and some on tables with ample circulation space. They are movable and flexible.

Pause a little, at Dhan Mill

It appears as if the vast passage that arises amidst the display is a vacuum that makes one pause and ruminate. The openness endows an unhurried calmness to let the user be, to let them breathe, to pause. Almost like the concept of the Claymen themselves who are essentially emotions that one experience in-between moments that have been captured and recreated.

UNHURRIED CALM

The openness endows an unhurried calmness to let the user be, to let them breathe, to pause. Almost like the concept of the Claymen themselves who are essentially emotions that one experience in between moments that have been captured and recreated.

Visit the Claymen here!