New_main.jpg
Stephane Paumier
Academic Block, O.P. Jindal Global University

Detail of the facade from inside the Academic Block toilet.

View of the auditorium at the centre of a courtyard.

A courtyard from the Academic Block.

Academic Block Corridor.

Interaction between layers of colour.

Kamal Malik
Lupin Research Park

The entrance to the Lupin Research Park.

The architecture interfaces with the surrounding hills.

The open amphitheatre at the Lupin Research Park.

Pergolas are used on paths that connect buildings

A play of light and shadow.

New_main.jpg
Showcase 31 Mar 2015

New Energy

New Energy is a bold, dynamic expression of a new Indian ethos. It is driven by fresh processes and approaches to existing materials and techniques that help shape an original aesthetic.

STEPHANE PAUMIER 

Director, SPA Design Pvt Ltd  

Stephane Paumier was born in 1971, in Versailles, France. He studied industrial design at the National School of Applied Arts and Crafts (Olivier de Serres) and Architecture, at the School of Architecture of Paris-Belleville, under Professor and architect Henri Ciriani. In 2005 Stephane Paumier founded SPA Design Pvt Ltd as a principal, with Anupam Bansal and Krishnachandran Balakrishnan as co-directors, both graduates from the School of Planning and Architecture, Delhi and Masters from Kansas and Berkeley University respectively.

  • Client: O.P. Jindal Global University 
  • Year of Completion: 2010 
  • Project: Academic Block, O.P. Jindal Global University 
  • Area: 28,000 m2
  • Location: Sonepat, Haryana (Delhi NCR)

 

About the Project

The brief was to design and execute a state of the art Academic Centre for 2,000 students in 18 months’ time. The architect’s team decided to design a pre-engineered structure in steel and glass where colour played an important role. 

As a greenfield project with no built surroundings, the design is based on a very rigorous geometrical framework of traces regulateurs of squares and golden rectangles, dear to European architecture as well as Indian classical architecture. 

The project is designed like a vast classical garden where the nature has been tamed by the rule of geometry as a metaphor for men pacified by the rule of law. 

The centre of the campus is occupied by the Academic Block conceived like a floating square mandala of 160m by 160m. The entire building is lifted on pilotis to offer a continuous shaded park below the structures. The program is a combination of flexible spaces like classrooms, seminar rooms, and faculty offices and predetermined spaces like the auditorium, library, reception, and kitchen. 

The large span steel trusses are exposed as the facade and are entirely flexible inside as no columns hamper the open spaces. The heroic character of the trusses is reinforced by the red paint that signals the project on the horizon of the plains of Haryana, like a piece of land-art in the green fields. 

The progress expresses an elemental frugality dear to the Indian way of life.

Material and Colour

Double-glazed ceramic fitted glass was used on the facade of the Academic Block, while red was used on the trusses of the main structure. The glass uses bichromy by superimposing red or yellow or green creating orange, light green, and khaki. 

 

KAMAL MALIK 

Founder and Principal, Malik Architecture 

Kamal Malik was born and raised in Shimla in the pristine environs of the Himalayas; even today, nature remains the source of his inspiration. He completed his architectural studies at the School of Planning and Architecture (SPA) in New Delhi. 

With over 35 years of experience, the firm continues to strive to develop a contemporary design syntax approaching Architecture as a synthesis of ‘Ecology’ and ‘Spirit’. Malik Architecture has garnered acclaim at multiple design competitions and is the recipient of over 100 national and international awards. The firm’s work has also been featured in over 300 publications, both domestic and overseas.

  • Client: Lupin 
  • Year of Completion: 2001 
  • Project: Research park 
  • Area: 1,40,000  ft2
  • Location: Pune, Maharashtra

 

About the Project

The act of research and discovery is essentially an intuitive function. This complex therefore explores those elements that, to my mind, foster and inspire intuitive thought, which is the core of the creative process. I was also clear, therefore, that the complex should provide a multitude of spaces that inspire a scientist and also serve as meeting points for groups to jointly interact, explore, and discover. 

Nature has therefore become the nucleus at both the micro and macro levels and serves as a backdrop for two almost paradoxical elements: eastern philosophy and western technology. The inspiration for the project is the timeless mandala with the administration complex representing the head (at the highest point of the hill) and the main research park flowing south to north, wrapped around a central courtyard. 

When I think of architecture in post-independence India, my first thoughts are of a massive cultural derailment. Exceptions aside, the bulk of our contemporary architectural community seems to be content either with mimicking the styles of the West or trivialising our past, rather than making a concerted effort to re-discover and reinterpret our rich heritage. 

Where the project is concerned, Nature as a powerful and majestic backdrop and the timeless mandala concept ensure that the complex is perennially dynamic in both form and function. Cutting edge western technology resides side by side with the tranquil kund, for example, which is a hallmark of our traditional architecture and representative of a daily cycle and an entire way of life.

Light and shadow, like day and night, are intertwined, one cannot exist without the other, and it is these two elements that have been juxtaposed in a myriad number of permutations to produce a rhapsody—from the ethereal play of light on the walls, ramp, and steps leading to the animal house; the surrealistic imposition of the pergolas sociography onto the floor, the silver prism of the auditorium, and the dark silhouette of the ‘cube’ sculpture; the splintering of light from tiny points to lengthening stippled bands moving like a sun-dial echoing the passage of time; the dappled play of light and shade in the main library and dining court; the gradual increase of light intensity as one moves up the north-south axis (echoing the very act of regeneration/re-birth)—are all representative of the dialogue and rapport that the built forms have with the sun.

Material and Colour 

The material employed for the project was uniform throughout. The colour pigment changes therefore played an important role in giving distinct identities to different parts of the complex. They provide the accents to a muted earth tone colour that blends in with the hills in the backdrop.

 

IMAGES

Stephane Paumier

Profile image courtesy Shaily Gupta
OP Jindal Global University images courtesy Stephane Paumier, SPA Design Pvt. Ltd.


Kamal Malik
All images courtesy Kamal Malik, Malik Architecture