AI12_11_2018_4_03_49_PM_MI.jpg
SAANJA BY ARCHITECTURE FIRM

SAANJA is a multi-designer apparel store in Surat. Located on a rented plot, the site mandated a prefabricated structure.

PREFABRICATED IN STEEL AND CORRUGATED SHEETS

Whether restricted by constraints of a rented plot or whether the architects reimagined the conventional steel and corrugated GI and devised a striking form for SAANJA from the seemingly lacklustre construction materials.

A PLAY OF 3 DIVERSE MATERIALS IN HARMONY

“The steel structure, painted in royal green, is left unadorned. The exposed frame itself sets the tone for the rustic theme within and at the same time, blends effortlessly with the corrugated GI sheet roof and the glass facade.” – ARCHITECTURE FIRM

GROUND FLOOR PLAN

The ground floor contains merchandise for sale whereas the first floor is an exhibition-cum-workshop area.

SECTIONS

Sections illustrating the use of the ground floor for the merchandise and the ‘column-free’ upper floor for exhibitions and workshops.

EXPLODED VIEW

The continuous curved form eliminates the need for columns as internal trusses span along the shorter side and provide ample support to the GI structure.

THE STRUCTURAL SYSTEM

A steel column-beam frame with glazing stands as the ground floor that accommodates clothes for retail. The corrugated GI sheet rises from the steel skeleton of the ground floor and curves and caps the first floor.

BRING IN SUNLIGHT BUT KEEP THE GLARE OUT

The east and west façade of the building acquire the longer spans. The east-facing façade is punctured with openings that bring in light sans the glare. The south and west host no openings to avoid direct sunlight.

THE INTERIORS

The steel-framework, painted in deep green set against wooden flooring, offers a dramatic backdrop to the clothing on display. To counterbalance the drama; the theatrics of colour, textures and tinsels on fabric; the services and fixtures are left unfinished.

A TOUCH OF GRUNGE AND SOME ANTIQUES

The trusses on the ceiling and the service-ducts are left exposed. This melange of raw and sophisticated is further accentuated with antique décor accessories.

A CASE OF WABI-SABI

Even though new, shiny things are nice and exciting but even the old and grunge, if manoeuvred with tact, can elicit similar sentiments!

AI12_11_2018_4_03_49_PM_MI.jpg
Showcase 14 Dec 2018

SAANJA does justice to shiny new things and to grunge with equal gusto

Located on a rented corner of a party-plot in Surat, the brief for SAANJA necessitated a prefabricated structure. For a store that retails luxury garments, a prefabricated steel structure with corrugated galvanised iron (GI) sheets may seem slightly unfitting. But the Surat-based architects, ARCHITECTURE FIRM used exactly those materials alongside glass and created a store that complements the melange of colour, fabric, texture, prints and patterns that transpire in the merchandising shop within it.

Like most conventional architectural and design briefs, SAANJA, a boutique apparel store, called for a structure that was unique and elegant, much like the aspirations of its clientele/shoppers visiting the store. However, the plot and its constraints were anything but conventional. The site being a rented plot limited the architects to a prefabricated structure.

SAANJA BY ARCHITECTURE FIRM

SAANJA is a multi-designer apparel store in Surat. Located on a rented plot, the site mandated a prefabricated structure.

This meant that RCC construction was ruled out and a structure that could be assembled/disassembled was mandatory. And amidst these aspirations and limitations, was another layer of retail design – to reflect the brands and the products in the space that accommodates it.

PREFABRICATED IN STEEL AND CORRUGATED SHEETS

Whether restricted by constraints of a rented plot or whether the architects reimagined the conventional steel and corrugated GI and devised a striking form for SAANJA from the seemingly lacklustre construction materials.

A PLAY OF 3 DIVERSE MATERIALS IN HARMONY

“The steel structure, painted in royal green, is left unadorned. The exposed frame itself sets the tone for the rustic theme within and at the same time, blends effortlessly with the corrugated GI sheet roof and the glass facade.” – ARCHITECTURE FIRM

What transpires over & above

The Surat-based architects, ARCHITECTURE FIRM utilised a steel-framework with corrugated galvanised iron sheets and glass to create the prefabricated building. The elongated building extends in the north-south direction. As a result, the east and west façade of the building acquire the longer spans. The east-facing façade is punctured with openings that bring in sunlight sans the glare. The south and west façade have no openings and blocks direct sunlight. This allows an effective configuration of blank walls that allow garments to be displayed with ample visibility to intrigue clients and onlookers.

GROUND FLOOR PLAN

The ground floor contains merchandise for sale whereas the first floor is an exhibition-cum-workshop area.

SECTIONS

Sections illustrating the use of the ground floor for the merchandise and the ‘column-free’ upper floor for exhibitions and workshops.

The ground floor stands as a steel column-beam frame with glazing, accommodating clothes for retail. The first-floor, used as an exhibition-space and a workshop demanded a column-free space. The corrugated GI sheet rises from the steel skeleton of the ground floor, curves as it ascends and caps the first floor. The continuous curved form eliminates the need for columns as internal trusses span along the shorter side and amply support to the GI structure. The white GI sheet is contrasted by the steel members painted in deep royal green.

EXPLODED VIEW

The continuous curved form eliminates the need for columns as internal trusses span along the shorter side and provide ample support to the GI structure.

THE STRUCTURAL SYSTEM

A steel column-beam frame with glazing stands as the ground floor that accommodates clothes for retail. The corrugated GI sheet rises from the steel skeleton of the ground floor and curves and caps the first floor.

New, shiny things can be nice and exciting but even the rugged and grunge, if manoeuvred with tact, can elicit similar sentiments!

The colour and mood that prevails inside

A shade of deep green continues in the interiors. Set against wooden flooring, the composition offers a dramatic backdrop to the clothing on display. To counterbalance the theatrics of colour, textures and tinsels on fabric, the services and fixtures are left unfinished. The trusses on the ceiling and the service-ducts are left exposed. This melange of raw and sophisticated is further accentuated with antique décor accessories.

BRING IN SUNLIGHT BUT KEEP THE GLARE OUT

The east and west façade of the building acquire the longer spans. The east-facing façade is punctured with openings that bring in light sans the glare. The south and west host no openings to avoid direct sunlight.

THE INTERIORS

The steel-framework, painted in deep green set against wooden flooring, offers a dramatic backdrop to the clothing on display. To counterbalance the drama; the theatrics of colour, textures and tinsels on fabric; the services and fixtures are left unfinished.

Within these layers of impeccable and intentional imperfection is a user experience that the architects describe as ‘warm, welcoming and peaceful’. This is perhaps attributed to a wabi-sabi character that emerges from the design. It is also, maybe, a reminder that although new, shiny things can be nice and exciting, even the rugged and grunge, if manoeuvred with tact, can elicit similar sentiments!

A TOUCH OF GRUNGE AND SOME ANTIQUES

The trusses on the ceiling and the service-ducts are left exposed. This melange of raw and sophisticated is further accentuated with antique décor accessories.

A CASE OF WABI-SABI

Even though new, shiny things are nice and exciting but even the old and grunge, if manoeuvred with tact, can elicit similar sentiments!

Check out other projects by ARCHITECTURE FIRM  here.