AI5_18_2018_10_54_46_AM_3.jpg

CQ&A #03 ft. Shizusan by Patch Design Studio:For episode 03 of CQ&A, CQ converses with Patch Design Studio, a young architecture firm, about their project Shizusan and its intentionally aged aesthetic.

Ground floor plan (L), First floor plan (R)

Designed by Patch Design Studio, Shizusan was inspired by the typical Asian Shophouse.

Shizu`s home

The ground floor became the shop, while the upper floor became his personal bar and space to entertain guests, while the souvenirs of his travels draped the walls.

The ground floor

Built into a pre-existing Mill structure, the ground floor and mezzanine had low ceilings, whereas the upper floor spanned a large, double-height volume.

The large, double height expanse

Working this stark differences into the flow of the space, the architects came up with a master plan that set the ambience of the Shophouse.

Lily pond on the floor

Adding elements like the Lily pond, the aged paintings, the worn down medicine cabinets and the collectibles on the walls, further played on the story.

Shizusan

A restaurant so deeply Asian, yet so far away from the stereotype.

AI5_18_2018_10_54_46_AM_3.jpg
Workspace 18 May 2018

CQ&A #03 ft. Shizusan by Patch Design Studio

With each video, CQ&A brings you a look at architecture and design, explained by the designers themselves. Behind the illustrious and aesthetic arrangements that materialise before us as fully finished projects, are long hours, meticulous attention to detail and lots of effort to bring it together. With CQ you get a glimpse behind the curtain and into the process that leads to making of these creations.

Project: Shizusan  
Studio: Patch Design Studio
Type: Interior Design

Designed by Patch Design Studio, Shizusan was inspired by the typical Asian Shophouse.

The restro-bar was designed as the home of a fictional character Shizu, an Asian traveller and shop owner. The ground floor became the shop, while the upper floor became his personal bar and space to entertain guests, while the souvenirs of his travels draped the walls.

Shizu`s home

The ground floor became the shop, while the upper floor became his personal bar and space to entertain guests, while the souvenirs of his travels draped the walls.

Built into a pre-existing Mill structure, the ground floor and mezzanine had low ceilings, whereas the upper floor spanned a large, double-height volume. Working this stark differences into the flow of the space, the architects came up with a master plan that set the ambience of the Shophouse. 

Ground floor plan (L), First floor plan (R)

Designed by Patch Design Studio, Shizusan was inspired by the typical Asian Shophouse.

The ground floor

Built into a pre-existing Mill structure, the ground floor and mezzanine had low ceilings, whereas the upper floor spanned a large, double-height volume.

The large, double height expanse

Working this stark differences into the flow of the space, the architects came up with a master plan that set the ambience of the Shophouse.

Adding elements like the Lily pond, the aged paintings, the worn down medicine cabinets and the collectibles on the walls, further played on the story, making Shizusan resemble an authentic Asian Shophouse. 

Lily pond on the floor

Adding elements like the Lily pond, the aged paintings, the worn down medicine cabinets and the collectibles on the walls, further played on the story.

A restaurant so deeply Asian, yet so far away from the stereotype, explore Shizusan as architects Rika Chaudhry and Ipsit Patel, the founders of Patch Design Studio, take us through it.

Shizusan

A restaurant so deeply Asian, yet so far away from the stereotype.

About CQ&A

With CQ&A #CQandA, we venture into video documentation. We have candid conversations, behind the scene peeks and dig deeper into the minds of interesting Indian design studios. We look at projects in specific, the challenges of crafting materials, and the business of design.

More such videos from the series of CQ&A. Keep up with Patch Design Studio’s work on their website or their Facebook page.