AI2_1_2019_2_10_01_AM_00_COVER.jpg
ONCE UPON A WAREHOUSE

The current office was a pharmaceutical warehouse 40 years ago. Studio Bipolar stepped in to overhaul it into the film production company.

BEFORE AND AFTER – AREA FOR THE CREATIVE TEAM

L – The loft created by the mezzanine before the space was overhauled. R – The mezzannine was demolished, arched windows were introduced and a circular window was created in the wall in the area that currently accommodates the creative team.

BEFORE AND AFTER – MULTI-FUNCTION HALL WITH THE NEW MEZZANINE

The new mezzanine houses the executive team and founder’s cabin adjuncting a saw-tooth roof. Seen above is the founder’s cabin overlooking the multi-function hall.

BEFORE AND AFTER – THE OPEN WORKSPACE

The mezzanine that covered two-thirds of the ceiling was demolished. This exposed the steel trussed roof and created an expansive floor-space.

A LIGHT-BULB MOMENT

Two doors with rolling-shutter covers were retained and converted to a metaphorical wall-art. Each was assigned a positive and negative charge to emulate electric circuits. Light-fixtures imitating a circuit-diagram connects the two ends to denote ‘tubelight’ moments as the workforce come up with AD campaigns and new ideas for movies.

THE ANATOMY OF A CHAIR @ THE RECEPTION

At the reception, where people sit and wait, an artwork titled ‘anatomy of a chair’ is displayed. It feeds the imagination of visitors and perhaps give then some fuel for thought as they wait in the reception.

HONK OK PLEASE

One of the partners was enamoured by antique honks in a Chandni Chowk shop. The honks found place outside the partner’s cabin where no one knocks but honks before entering.

READ, SIT OR RETROSPECT

Arches were accentuated with exposed brick projections to provide respite from the expansive whites and add warmth. The projections convert to a window ledge where one can sit and read a book.

WHITEBALANCE OFFICE

The WhiteBalance in Okhla Industrial Estate, New Delhi, is a collective of creative brains who create films, documentaries and ads.

AI2_1_2019_2_10_01_AM_00_COVER.jpg
Workspace 12 Feb 2019

Repurposed: Once a warehouse, meet the WhiteBalance Office overhauled by Studio Bipolar

Sharp, clean and fun are 3 words that describe the WhiteBalance office, a film production company. Located in Okhla Industrial Estate, New Delhi, WhiteBalance houses a collective of creative brains who create films, documentaries, ads and all that we love to lap up on our screens. And they need a workspace that must keep the creative juices churning. But make no mistake, the work is serious business. However it does need a dose of cheek and chutzpah to keep things kicking. So how does WhiteBalance strike a balance?

WhiteBalance required Studio Bipolar of Delhi to overhaul a 40-year-old pharmaceutical warehouse into their office. The office is split in 2 parts. One houses the informal entry and is a multifunctional hall with toilets and powder-rooms. The other with a formal entrance accommodates the production team, an editing team and suite, the creative team; each arranged in a corner and a conference room enclosed in glass walls to facilitate a ‘one-space’ principle for the office.

ONCE UPON A WAREHOUSE

The current office was a pharmaceutical warehouse 40 years ago. Studio Bipolar stepped in to overhaul it into the film production company.

BEFORE AND AFTER – AREA FOR THE CREATIVE TEAM

L – The loft created by the mezzanine before the space was overhauled. R – The mezzannine was demolished, arched windows were introduced and a circular window was created in the wall in the area that currently accommodates the creative team.

Subtracting boredom

The architects termed the warehouse a ‘dormant’ beauty with angular trussed steel roofs hidden by a mezzanine floor. It had 14-inch thick exposed brick walls. They adopted the vintage aesthetic and furthered it with the ‘one-space’ principle. The idea being free-flowing space sans visual obstructions. A mezzanine that covered two-thirds of the ceiling was demolished. This exposed the steel trussed roof and created an expansive floor-space. An existing wall was removed and a circular window was introduced on the external walls to bring in more light.

BEFORE AND AFTER – MULTI-FUNCTION HALL WITH THE NEW MEZZANINE

The new mezzanine houses the executive team and founder’s cabin adjuncting a saw-tooth roof. Seen above is the founder’s cabin overlooking the multi-function hall.

BEFORE AND AFTER – THE OPEN WORKSPACE

The mezzanine that covered two-thirds of the ceiling was demolished. This exposed the steel trussed roof and created an expansive floor-space.

Adding fun

The architects demolished the old mezzanine and added another one to house the executive team and founder’s cabin adjuncting a saw-tooth roof. A saw-tooth roof is a series of ridges, where the steep side is glazed to bring in indirect sunlight. It’s gutter and drain-pipes were repaired as a leak was discovered during the monsoons as work transpired.

The lofty height and spans rendered a stark, dull and drab vibe to the space. To ‘humanise’ the space, they broke the distance with light installations on walls. The rectangular door and window openings were converted to arches. Some arches were accentuated with exposed brick projections to provide respite from the expansive whites and add warmth. The projections convert to a window ledge where one can sit and read a book.

A LIGHT-BULB MOMENT

Two doors with rolling-shutter covers were retained and converted to a metaphorical wall-art. Each was assigned a positive and negative charge to emulate electric circuits. Light-fixtures imitating a circuit-diagram connects the two ends to denote ‘tubelight’ moments as the workforce come up with AD campaigns and new ideas for movies.

The architects observed the work and activities of the office and tried to represent and fuel the undertaking with a dash of fun and metaphors.

Sleep a little

Alongside the new design developments, much of the industrial aesthetic was achieved by demolishing the old mezzanine floor. It enabled the architects to unveil the dormant beauty of the steel trusses that the old mezzanine hid, or so say the architects. But the architects also created a sleeping nook above the editing suite in the space that became available once the mezzanine was removed. Work-life balance is important and while the openness endowed by demolishing the old mezzanine works like a charm, the sleep theory is just so much more fun and plausible!

THE ANATOMY OF A CHAIR @ THE RECEPTION

At the reception, where people sit and wait, an artwork titled ‘anatomy of a chair’ is displayed. It feeds the imagination of visitors and perhaps give then some fuel for thought as they wait in the reception.

HONK OK PLEASE

One of the partners was enamoured by antique honks in a Chandni Chowk shop. The honks found place outside the partner’s cabin where no one knocks but honks before entering.

READ, SIT OR RETROSPECT

Arches were accentuated with exposed brick projections to provide respite from the expansive whites and add warmth. The projections convert to a window ledge where one can sit and read a book.

WHITEBALANCE OFFICE

The WhiteBalance in Okhla Industrial Estate, New Delhi, is a collective of creative brains who create films, documentaries and ads.

More amazing work by Studio Bipolar here.

Popular on CQ