AI10_29_2017_11_56_18_PM_Studio_for_two_MI.jpg
Studio for Two by Studio Wood

It is a comfortable space build for young entrepreneurs, designed to be used as a studio and a home. The unique structure and design are built so as to give the space a modern and fresh look.

The Layout

Studio for two is a multipurpose space constructed on a rooftop in a space of 400 sq ft. The structure is unique to the brief and doesn’t not make use of traditional building materials, making, the design different in terms of use of material and space.

The use of shipping material

Studio Wood decided to make use of shipping material instead of traditional building material since the brief required the entire structure to be lightweight but sturdy. They recycled shipping containers to construct the outer walls and the exoskeleton as well and the outdoor bathroom door.

Indoor cabin

The indoor cabin is built keeping in mind a modern perspective and the dual use of space. The cabin can be used as a workspace as well as an entertainment hub with its plush modern interiors.

The inside space

The cabin space is designed to take advantage of the fact that the studio is built on a rooftop. The UPVC glass door and the glass ceiling allow natural light to flow in, adding to the cabin’s comfortable atmosphere.

Semi open deck

The glass doors of the indoor cabin lead to a wood laden deck. The deck is a minimal intermediate space between the indoor and outdoor, also a perfect spot to enjoy your morning tea.

The Outdoor lawn

The deck finally opens out into an open space decked with greenery, swings ladders and multipurpose cubic blocks giving the space a playful and vibrant aura.

AI10_29_2017_11_56_18_PM_Studio_for_two_MI.jpg
Workspace 01 Nov 2017

Studio Wood recycled shipping containers to build a resourceful workspace for Studio for Two

Studio for Two is a metallic structure atop an apartment, built into a comfortable space for young entrepreneurs. The space was built with a fresh perspective that entirely utilises the rooftop setting. CQ speaks to Studio Wood to understand the idea and process behind this structure.

Studio Wood is a Delhi based architectural studio that started out in August 2014. They design bespoke furniture and spaces for the young (at heart) and the restless with an aim to change the perception of the Indian design industry. One such space that they undertook to design and construct was Studio for Two, an exclusive studio meant to function as a workspace as well as a home for two. 

The project brief from Studio for Two required a temporary, but sturdy and lightweight structure to be constructed in the space of a rooftop situated atop a 1200 sq. ft apartment. Architects Sahej Bhatia, Navya Aggarwal and Vrinda Mathur took up this project with an aim to bridge the dichotomy of a work space and a place for rejuvenation.

Studio for Two by Studio Wood

It is a comfortable space build for young entrepreneurs, designed to be used as a studio and a home. The unique structure and design are built so as to give the space a modern and fresh look.

 

Evaluating materials and structure

Studio Wood were to build a studio, lightweight and sturdy enough for the rooftop to sustain. Thus, the team got together and after a few days of brainstorming came up with idea of building a perforated structure which included a combination of trafford sheets, UPVC windows, metal beams and a gypsum board ceiling. 

The team strayed away from traditional materials and used shipping containers instead to give the studio a contemporary look that was also practical, given the brief. The team also proposed to use mild steel panels made out of recycled shipping containers to form the exoskeleton which would rest on metal gliders and trusses.

The Layout

Studio for two is a multipurpose space constructed on a rooftop in a space of 400 sq ft. The structure is unique to the brief and doesn’t not make use of traditional building materials, making, the design different in terms of use of material and space.

A grid built out of these mild steel panels in the form of vertical and horizontal beams was laid on the existing terrace floor. The idea was to raise the floor height while giving the room a floating effect in order to avoid rainwater percolating into the structure.

The use of shipping material

Studio Wood decided to make use of shipping material instead of traditional building material since the brief required the entire structure to be lightweight but sturdy. They recycled shipping containers to construct the outer walls and the exoskeleton as well and the outdoor bathroom door.

They designed and constructed a 400 sq. ft space which was divided into three zones, an indoor cabin space which leads out towards a semi-open portico atoned with wooden decking further opening out into an open outdoor area decorated with interactive elements.

The team strayed away from traditional materials and used shipping containers instead to give the studio a contemporary look that was also practical, given the brief.

Integrating the interiors 

The indoor cabin has been designed to function as a workspace as well as an entertainment hub keeping in mind orientation, climate and comfort. The entry to the cabin is marked by a three part sliding UPVC glass door allowing for a seamless integration of the interior space with the exterior. Since the structure has been built on the terrace, the designers had the freedom to utilise the ceiling plane as much as possible for daylight and natural ventilation to filter through.

Indoor cabin

The indoor cabin is built keeping in mind a modern perspective and the dual use of space. The cabin can be used as a workspace as well as an entertainment hub with its plush modern interiors.

 

Central to the planning of the studio was the idea of integration which reflects through a seamless flow between the interior cabin lined with glass doors than open into a lush green garden adorned with a swing and stone bar.

The inside space

The cabin space is designed to take advantage of the fact that the studio is built on a rooftop. The UPVC glass door and the glass ceiling allow natural light to flow in, adding to the cabin’s comfortable atmosphere.

A refreshing outdoor setup 

The glass door of the indoor cabin opens out to a semi open cantilevered deck, clad with wood, making it the perfect place to enjoy a cup of tea in the morning. There are several playful features such as a swing and multipurpose cubic blocks installed at varying heights which could be moved around to create a new identity each time.

Semi open deck

The glass doors of the indoor cabin lead to a wood laden deck. The deck is a minimal intermediate space between the indoor and outdoor, also a perfect spot to enjoy your morning tea.

The open outdoor area completes the look of the studio. The deck leads out into a colourful space adorned by a lawn and the outdoor bathroom. The most challenging feature of the entire studio was the 10ft. door of the outer bathroom which, due to its heavy weight was created to slide using a ball bearing mechanism.

The Outdoor lawn

The deck finally opens out into an open space decked with greenery, swings ladders and multipurpose cubic blocks giving the space a playful and vibrant aura.

As is evident with their project for Studio for Two, the architects at Studio Wood typically engage with diverse materials and techniques in order to create effective, functional and clean products and spaces. They persevered to inculcate a new and modern structure that fit their client’s requirements.The design of the studio brings various elements together harmoniously, thereby complementing the design, technique and style.

To know more about Studio Wood’s projects visit their website at here

 

Popular on CQ