AI10_19_2018_4_13_41_PM_Image_A.jpg
BRINGING IN LIGHT

The large window on the first floor brings in ample amount of light and ventilates the multipurpose space.

VIEW FROM THE COURTYARD

The new building as viewed from the courtyard which acts as the connection between the new and the old structure.

STEEL STAIRCASE

The staircase tucked between the facade layers remains sufficiently lit during daytime due to the thin translucent polycarbonate sheet.

LOOKING THROUGH

View of the courtyard from the café with the backdrop of the residence.

LIGHTING UP THE SPACE

The lighting inside the multipurpose space tends to align itself with the mood of the place.

TERRACE

The terrace is also given out for events or private gatherings.

FRONT FACADE

The inside of the polycarbonate sheet facade is lined by rich textured drapes to control the amount of natural light entering inside during specific events.

THE ENTRANCE

The reception area viewed along with the staircase heading to the event space.

ALL ABOUT THE CAFÉ

The quirky furniture inside the café sets a vibrant feel to the space.

INSIDE THE EVENT SPACE

The curtains inside the event space control the light and create specific moods depending on the nature of the event.

AI10_19_2018_4_13_41_PM_Image_A.jpg
Workspace 19 Oct 2018

The Courtyard, Bengaluru by M9 Design studio blends two eras into a café and a performance & exhibition space

The Courtyard is located on a busy street in central Bengaluru. It is a community space that enables various workshops and showcase for local brands, art performances and social gatherings. It also has a café and acts as a dedicated space for people to associate with diverse art forms. The entire space is an amalgamation of two buildings that belong to two different eras, separated by a connecting courtyard. Designed by M9 Design Studio, this project sees the refurbishing of an existing space and introduction of an additional structure in order to elevate its purpose.

The designated space earlier comprised of a single two-storey building along with a courtyard, set in the client’s grandparents’ house. It is almost a 50-year-old residence along with a garden café that was utilised for events. In the absence of a dedicated space for various functions, the setting of the space was informal and could not generate much revenue.

BRINGING IN LIGHT

The large window on the first floor brings in ample amount of light and ventilates the multipurpose space.

Client’s vision

The client used to run the garden café with a small kitchen in the old residence. But she desired to convert this informal café into a community space for movie screenings and art events. While talking to CQ, Jesal Pathak, one of the principal architects at M9, says, “They [the clients] shared the idea with us over a casual conversation that evolved into a design brief – to optimise utilisation of the space and cater to a variety of art performances”. They further wanted to discard the courtyard completely. However, the architects disagreed and convinced the primary client, Akhila Srinivas, an architect herself, who understood why they wanted to keep the courtyard alive.

VIEW FROM THE COURTYARD

The new building as viewed from the courtyard which acts as the connection between the new and the old structure.

LIGHTING UP THE SPACE

The lighting inside the multipurpose space tends to align itself with the mood of the place.

In order to fill the gaps in the existing design, architects Jesal and Nischal decided to introduce a new structure and made sure that it would not overpower the older one in height or by use of materials.

Designing around the courtyard

The floor area of the new building is around 3500 sq.ft. The lower level houses the kitchen area along with the semi-open café. On the upper level sits the multipurpose event space. The old building consists of a back office, and two small rooms that are used as pop-up shops/ boutique store, and toilets. The two guest rooms are used as an artist residency.

STEEL STAIRCASE

The staircase tucked between the facade layers remains sufficiently lit during daytime due to the thin translucent polycarbonate sheet.

In order to fill the gaps in the existing design, architects Jesal and Nischal decided to introduce a new structure and made sure that it would not overpower the older one in height or by use of materials. The multipurpose area demanded an enclosed dark zone for screenings or performances and also required to lit for day events and workshops. This space was deliberately set on the first floor in order to achieve a closed space and also not to cause any hindrance to the presence of the courtyard. The café was therefore positioned on the ground floor.

LOOKING THROUGH

View of the courtyard from the café with the backdrop of the residence.

TERRACE

The terrace is also given out for events or private gatherings.

The Courtyard manages to create an arena of materials and finishes that not only resonate with the activities but also complement the purpose of the space. 

Though the space includes two buildings, it still doesn’t feel cramped. The presence of the courtyard ensured a constant flow of breeze through the space. During workshops the four large windows are opened up which amply ventilates the area.

FRONT FACADE

The inside of the polycarbonate sheet facade is lined by rich textured drapes to control the amount of natural light entering inside during specific events.

Playing with materials, light and sound

The new structure is a steel construction made of I beams and consists of a flat roof. The lower level – the kitchen section – has been built with corrugated metal sheets while the upper level has been encased with polycarbonate sheet in order to bring in maximum light within the space. The use of such a thin translucent material reduces the overall bulkiness of the structure and also adds to the aesthetics. Wooden flooring have been used as performers prefered it and it works acoustically.

THE ENTRANCE

The reception area viewed along with the staircase heading to the event space.

ALL ABOUT THE CAFÉ

The quirky furniture inside the café sets a vibrant feel to the space.

Redefining a space brings with it infinite perspectives – one that binds the various aspects with utmost practicality and utility. The Courtyard manages to create an arena of materials and finishes that not only resonate with the activities but also complement the purpose of the space. 

INSIDE THE EVENT SPACE

The curtains inside the event space control the light and create specific moods depending on the nature of the event.

To know more about the upcoming projects, visit www.mnine.in