AI4_10_2018_1_12_00_PM_MI.jpg
Planning Urveel

The team designed Urveel such that the public and private spaces are appropriately segregated.

Sometimes perforated, sometimes solid

The walls came from the need to provide adequate seclusion along with necessary connectivity.

The Fire brick jali wall

Fire bricks were chosen because of their inherent flexibility in usage.

Making of the walls

Odd and even courses of the bricks were placed one after the other, layered such that it creates a jali on one side and remains solid on the other.

Simply luxurious

The material is simple and earthy, and yet perceivably luxurious.

An integral part of the house

At times forming a courtyard or working as a backdrop, they can be seen from every corner of the house.

A tropical paradise

Set amidst nature, at the edge of a small village in the district of Surat, the 900 sq.m. bungalow houses 4 bedrooms and an abundance of serenity.

A patio nested with the existing, conserved trees

The patio joins the deck and outdoor kitchen via a lush lawn, that hosts several new additions to the soft landscape of the house.

The visual connectivity of the indoor to the outdoor

Between the abundant outdoor features of a gym, a deck, a pool, a dining and a kitchen; and the visual connectivity of the indoor to the outdoor, the user transitions seamlessly within spaces.

A semaless transition

The distinction between indoor and outdoor spaces is lost.

Tropical House Urveel

Blending simplicity, luxury and nature in one house, Urveel leaves its users with a respite from the hustle of the city life, a feeling that’s much needed.

AI4_10_2018_1_12_00_PM_MI.jpg
Workspace 10 Apr 2018

The two walls of Urveel, sometimes perforated, sometimes solid, that blend different zones seamlessly

Built in Sania Hemad in Surat, Urveel, a tropical paradise holiday home, has two statement features that makes it not only attractive but also environmentally-friendly. The first being that the sprawling 4 bedroom house has been built around pre-existing trees on site – 6 mango trees and about 8 huge sapodilla trees – integrating them as elements of the house. The second being the 2 brick walls that connect as well as segregate the spaces within the site – changing their form along the large area as they does so. Curious to discover more, CQ dwells further.

Away from the noisiness and the polluted air of cities, the Tropical House Urveel plays the perfect weekend getaway. Set amidst nature, at the edge of a small village in the district of Surat, the 900 sq.m. bungalow houses 4 bedrooms and an abundance of serenity. The site when presented to Design Work Group, had 6 scattered mango trees and a bunch of Sapodilla trees on the right. “Our major concern was to keep the existing trees on the plot untouched and built the house around them. Letting nature prosper in the 4000 sq.m. plot, we designed a 4 bedroom residence that preserves and merges into their green canopies,” explain the architects. 

Tropical House Urveel

Blending simplicity, luxury and nature in one house, Urveel leaves its users with a respite from the hustle of the city life, a feeling that’s much needed.

With that at the forefront, the team designed Urveel such that the public and private spaces are appropriately segregated, but where the distinction between indoor and outdoor spaces is lost. The combination leads the dweller to an unrestrained, non-abrupt and unhindered ambiance. This seemingly complex feat was achieved using 2 brick walls that span the entire house.

The visual connectivity of the indoor to the outdoor

Between the abundant outdoor features of a gym, a deck, a pool, a dining and a kitchen; and the visual connectivity of the indoor to the outdoor, the user transitions seamlessly within spaces.

The 2 brick walls that structure the house

The plan has 2 principal zones: the living areas and the bedrooms – public and private. Amenities like an outdoor kitchen, gym, deck and swimming pool, connect the two zones, in an attempt to bind them to be one entity. The walls came from the need to provide adequate seclusion along with necessary connectivity. One of them L-shaped and the other linear, these walls run throughout the house modulating as perforated jalis in areas that call for visual connections, and turning opaque when running through the private zones. At times forming a courtyard or working as a backdrop, they can be seen from every corner of the house.

Planning Urveel

The team designed Urveel such that the public and private spaces are appropriately segregated.

Sometimes perforated, sometimes solid

The walls came from the need to provide adequate seclusion along with necessary connectivity.

“One of them L-shaped and the other linear, these walls run throughout the house modulating as perforated jaalis in areas that call for visual connections, and turning opaque when running through the private zones.”

Fire brick is the primary material of the walls. Fire bricks were chosen because of their inherent flexibility in usage. The material is simple and earthy, and yet perceivably luxurious.

The Fire brick jali wall

Fire bricks were chosen because of their inherent flexibility in usage.

Simply luxurious

The material is simple and earthy, and yet perceivably luxurious.

The process of laying the bricks is a fairly simple technique, eliminating the cost of skilled labour. Odd and even courses of the bricks were placed one after the other, layered such that it creates a jali on one side and remains solid on the other.

Making of the walls

Odd and even courses of the bricks were placed one after the other, layered such that it creates a jali on one side and remains solid on the other.

An integral part of the house

At times forming a courtyard or working as a backdrop, they can be seen from every corner of the house.

A tropical paradise amidst trees, Urveel

Accentuating the existing trees on the site, a patio with pergolas is nested among them. The patio joins the deck and outdoor kitchen via a lush lawn, that hosts several new additions to the soft landscape of the house. Between the abundant outdoor features of a gym, a deck, a pool, a dining and a kitchen; and the visual connectivity of the indoor to the outdoor, the user transitions seamlessly within spaces. Blending simplicity, luxury and nature in one house, Urveel leaves its users with a respite from the hustle of the city life, a feeling that’s much needed.

A tropical paradise

Set amidst nature, at the edge of a small village in the district of Surat, the 900 sq.m. bungalow houses 4 bedrooms and an abundance of serenity.

A patio nested with the existing, conserved trees

The patio joins the deck and outdoor kitchen via a lush lawn, that hosts several new additions to the soft landscape of the house.

A semaless transition

The distinction between indoor and outdoor spaces is lost.

To see more of where this came from, browse Design Work Group’s uber cool work on their website.