AI9_28_2018_8_12_51_PM_MI2.jpg
FITTING IN

The irregular wooden frame and the polygonal wall cladding seamlessly fit in the space.

UNIQUE FAÇADE

The polygonal wall cladding creates an illusion of a cave like structure with lighting panels acting as rays of sunlight penetrating within the space.

DIVIDERS

The experience centre consists of various zones accessible through visually permeable divisions.

USING WOOD

The use of wood brightens up the conference room dominating the other materials.

MIX AND MATCH

L: The straight window being placed within an irregular greyish frame immediately drives attention towards it. R: The inner gallery appears to house another room while creating an optical illusion. The gallery represents the outdoor condition in order to have clarity about how the product would appear when viewed from outside.

SUBTLE TOUCH

The main office consists of a subtle colour palette involving white flooring and grey walls with the warmth of wood on one side.

AN ARTWORK OF MATERIALS AND TEXTURES

TWF represents an artwork involving a play of materials and textures.

AI9_28_2018_8_12_51_PM_MI2.jpg
Workspace 02 Oct 2018

The Window Factory in Ahmedabad by Saransh Architects enlivens a limited area with materials and patterns

Being the prime face of a company, brand stores are a platform to exhibit and advertise a company’s brand image – an interactive space for the customers and the company. The Window Factory, Ahmedabad (TWF) designed by Saransh Architects for Hi-fab Aluminum sets as a great example of redefining a constrained space and also establishing an exclusive experience for the customers.

The Window Factory (TWF) store is housed on the second floor of a commercial complex along a major city road in Ahmedabad. The store belongs to Hi-fab Aluminum that manufactures aluminium and UPVC windows. Standing apart from an average showroom, the store serves as an Experience Centre demonstrating the applicability of the products, thus providing an insight into the brand. Having an elongated and slender floor space, the existing space is an area of about 3,320 sq.ft., with windows on either side. The limited access to natural light within the built envelope was a major challenge to the designers.

FITTING IN

The irregular wooden frame and the polygonal wall cladding seamlessly fit in the space.

Demarcation of Space in the Store

Acknowledging the requirement of a strategic spatial solution for the store, the architects, led by Malay Doshi and Brinda Panchal, decide to divide the linear space into various zones. The design brief includes a reception, administrative zone, conference hall, MD’s cabin, exhibition space, storage area and a pantry.

The exhibition space consists of two galleries – towards the entrance is one, which displays the general product range offered by the company, accessible to the visitors at all working hours. Beyond this gallery, sits the other one retrieved by a sliding door featuring the premium products and here entry for customers is permissible only upon invitation.

UNIQUE FAÇADE

The polygonal wall cladding creates an illusion of a cave like structure with lighting panels acting as rays of sunlight penetrating within the space.

DIVIDERS

The experience centre consists of various zones accessible through visually permeable divisions.

To maintain a cohesive visual relation within the exhibition space, a 9”X 9” black metallic grille was adopted to create skeletal walls that divided the narrow space into interconnecting zones. This imparts a fluid sense of enclosure to the space. Alongwith multiple façades integrated in the two galleries, the design attempts to break away from the mundane rectilinear space with irregular openings in the metal grille creating an informal ambience.

USING WOOD

The use of wood brightens up the conference room dominating the other materials.

“To maintain a cohesive visual relation within the exhibition space, a 9”x 9” black metallic grille was adopted to create skeletal walls that divided the narrow space into interconnecting zones.”

The Inner Gallery, attempting to create an optical illusion   

The arrangement of the inner gallery is such that it appears to have a room within a room. The outer room is warmly lit creating an illusion of the sunlight percolating through the featured windows. This gives the visitors a clearer idea of how the product appears and works when installed on outdoor conditions.

MIX AND MATCH

L: The straight window being placed within an irregular greyish frame immediately drives attention towards it. R: The inner gallery appears to house another room while creating an optical illusion. The gallery represents the outdoor condition in order to have clarity about how the product would appear when viewed from outside.

Amalgamation of Materials and Textures

Besides displaying the windows, the store also features ACP sheets, aluminium façades and casings. The openings are highlighted by the metal grilles along with a thick irregular wooden frame and the partition walls have brick cladding to which the metal grilles are inserted. These quirky arrangements partially divided the space reducing the bulkiness of the space.

LED lights have been used in particular to optimize energy efficiency. Multiple lighting panels are also used on the polygonal surface of the wall cladding. The cool tone of aluminium, the warmth of wood and the vibe of the dark coloured floor and walls sync in perfectly to create an immersive spatial experience highlighting the innovative spirit of the company.

SUBTLE TOUCH

The main office consists of a subtle colour palette involving white flooring and grey walls with the warmth of wood on one side.

AN ARTWORK OF MATERIALS AND TEXTURES

TWF represents an artwork involving a play of materials and textures.

The outer room is warmly lit creating an illusion of the sunlight percolating through the featured windows.

Unlike the other stores, TWF adopts the concept of irregular frames to introduce a dynamic theme to the store with a limited floor area. The use of a variety of materials and textures gives meaning to the space, as well as interesting photographic imagery – creating the illusion of an expanse despite the constraints. Goes to show how a small space can be utilized and rethought to open endless possibilities in material and texture.  

To know more about the architects, visit www.saransharchitects.com